ЛИТЕРАТУРНЫЙ ЖУРНАЛ ФАНТАСТИКИ
Get Adobe Flash player

Олена та Тимур Литовченки: «УНР, Гетьманат Скоропадського та Директорія протрималися лише 5 років. А ми успішно тримаємо оборону вже восьмий рік!»

06/23/2021
номер #2021-25

Те, що у громадян України масово з’являється патріотизм та інтерес до історії, помітно неозброєним оком. Так само помітно і те, що у читачів зростає попит на історичні романи – але пропозиція за попитом явно не встигає.

І от нещодавно на книжкових полицях з’явилося явище, яке ще років 10 тому вважалося би нереальним – 10 томів художньої історичної епопеї. Ще нещодавно жоден український письменник не наважився би на такий крок! Однак у випадку саме цієї епопеї наважитися було набагато легше – тут аж двоє авторів, тож ризик – на 50% менший. : ) Олена та Тимур Литовченки гречно погодилися розповісти читачам «Часу і Подій» секрети свого неймовірного твору!

– Як виникла ідея написання настільки масштабного твору, як 10-томна художня історична епопея «101 рік України»? Як ви розпланували роботу, що мала би розтягнутися явно не на один рік?

Олена Литовченко: Розробкою концепції епопеї та плануванням роботи займався Тимур, я ж підключилася вже на стадії написання.

Тимур Литовченко: Ідея написання епопеї народилася поступово, в діалозі з директором видавництва «Фоліо» Олександром Красовицьким. Він — чоловік креативний, отож час від часу закидає авторам, з якими працює «Фоліо», своєрідні наживки. Відбувається це публічно — в його новинній стрічці соцмережі Facebook. Всі охочі читають, а потім відповідають на прочитане.

Відтоді минуло вже (навіть лячно згадати!) цілих п’ять років, отож усіх деталей я тепер не пригадаю. Але приблизно на межі весни-літа 2016 року пан Красовицький розмістив у своєму ФБ-профілі фотографію якогось тритомника. Три грубі солідні томи з підписом: це єдиний твір у трьох томах, загальний обсяг дорівнює приблизно 100-105 авторським аркушам, автором цього тритомника є іноземець — а от хто би з українських авторів, з якими працює «Фоліо», взявся б написати щось подібне?..

Для довідки зазначу, що 1 авторський аркуш — це 23,4 сторінки стандартного машинопису, по 60 рядків на сторінці та по 30 знаків у кожному рядку, з урахуванням пробілів. Якщо округлити, то 1 а. а. дорівнює 40 тисячам знаків з урахуванням пробілів між словами.

– Це зрозуміло тому, хто постійно працює з текстами. Але, будь ласка, поясніть сказане на прикладі, більш зрозумілому нашим читачам.

Т. Л.: Перепрошую, не врахував. А для читачів… В середньому, роман, створений середньостатистичним сучасним українським письменником, має обсяг 10-12 авторських аркушів. Отже, йшлося про твір загальним обсягом 8-10 звичних нам книжок. Підкреслюю: це мав бути єдиний твір, а не кілька окремих творів!!! І це був справжній виклик, тому, що перекрити обсяг 100-105 а.а. могла лише літературна епопея — жанр, доволі таки рідкісний в українській літературі. Особливо в сучасній, яка тяжіє, все ж таки, більше до повісті, до новели.

В одному з давніх інтерв’ю я навіть нарікав на те, що у нас під виглядом романів нерідко видаються твори, які не відповідають такому жанровому визначенню. Однак читач шукає на прилавку книгарні саме романи, видавці та продавці намагаються вдовольнити читацький попит, як тільки можуть — звідси й ростуть парадокси ринку… В нашому ж випадку йшлося не про повість чи новелу. І не про роман. І не про цикл романів — бо видавець вимагав єдиного твору! А перекрити обсяг 100-105 а. а. могла лише епопея.

О. Л.: А ми з Тимуром над епопеями досі не працювали — тільки читали епічні твори! Тому як братися за написання майбутньої епопеї, ніхто з нас не уявляв.

– А в чому, власне, полягала складність?

О.Л.: Довелося розробляти нову техніку написання твору. Коли ми працюємо над історичними романами, то спочатку намічаємо героїв, які діятимуть у новому творі. Потім детально з’ясовуємо все, що тільки можна, про кожного з них — аж до найменших подробиць. Потім складаємо хронологічну таблицю, в якій відображено життя усіх майбутніх персонажів, сюди ж додаються знакові історичні події, відображені в рамках сюжету. І тільки склавши цю хронологічну таблицю, починаємо писати на її основі історичний роман.

Pages: 1 2 3 4 5 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>